Dimljena morska sol (80 g)

70,00 kn

Proizvodi Solane Nin rađeni su ručno. Stvaraju se s ljubavlju. Raznovrsni su i dinamični. Čvrstog karaktera. Ukusni i specifični.

Dimljena sol postoji od 8. i 9. stoljeća kada su sjevernjaci Vikinzi sušili morsku sol iznad vatre, a svake zime Solana Nin dimi svoju prirodnu morsku sol u domaćoj sušionici na obrancima Promine.

1 na zalihi

Opis

Morska sol?

Prirodne soli čine kamena i morska sol. Kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. Solana Nin to ne radi. Ona skuplja sol na otvorenim poljima soli tako da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Tijekom kasnog proljeća i ljeta voda isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se u jesen ručno “bere”. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.

U ishrani je najzdravija ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žlijezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim tim i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Osim minerala i mikroelemenata, morska sol u tragovima sadrži važne aminokiseline i vitamine. Snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.

Zašto je ninska sol posebna?

Ninska je prirodna sol brana ručno. Dar je Jadranskog mora, sunca i vjetra s obronaka Velebita. Jadransko se more prirodnim padom slijeva  kroz bazene gdje isparava i kristalizira se u prirodnu morsku sol.

Sol je neponovljivo bezvremena – postoji otkada postoje voda i kamen te će postojati i dugo nakon nas. Povijesno gledano sol prati ljudski razvoj od pamtivijeka.

Dodatne informacije

Težina 0.100 kg

Moglo bi vam se još svidjeti…